Какъв стил бели вина и колко „възрастни” такива могат да се възползват от предимствата на декантирането? Ще търпят ли те по-кратък период на декантиране от червените вина?

Има три основни причини да се декантира едно вино:

1.Да се позволи на виното да „диша”;

2.Да се отдели от всякакви евентуални утайки;

3.И защото декантираните вина увеличават очакваното удоволствие.

Белите вина рядко дават утайка (е може да има разбира се тартаратни кристалчета) и макар при тях основната причина за декантиране да е естетическа, декантирането трябва да носи наслада както за окото, така и за небцето. Червените вина по-често дават утайка, която бихте искали да отделите или просто да „отворите” някое прекалено „строго” вино с излагането му на малко кислород за различен период от време и така да позволим на ароматните съединения да „изплуват” на повърхността (кислородът обаче често става враг на виното и ароматите могат да „отлетят” доста бързо). В крайна сметка можем ли да декантираме бели вина? Отговорът е Да, но контролирано. За всяко едно вино контактът с кислорода не може да навреди, освен когато стане прекалено продължителен и неконтролируем – в такъв случай рискуваме да получим неприятни нотки в нашето вино. Кратка „целувка” от въздуха при голяма контактна площ, което реално представлява декантирането, не би трябвало да навреди на никое вино, включително на белите. И не само, че не ги наранява, но би могло и да им помогне поради няколко основни причини. На първо място за белите това е температурата. Склонни сме често да съхраняваме белите вина в хладилник. Кратко декантиране за 20 минути би могло да спомогне за по-лесното „успокояване” на виното до температури, подходящи за консумация и помагащи да се разкрие ароматичният потенциал на това вино. Леко излагане на кислород би могло да освободи някои така необходими ароматни компоненти във всяко едно вино. А ето, че съществуват и така наречените меркаптани – серопроизводни съединения, които са склонни да се развиват доста добре в анаеробната среда под така модерните и все по-често използвани винтови капачки, предназначени да запазят младите и „готовите за пиене” вина. Оказва се, че меркаптаните могат да допринесат за доста неприятни усещания във виното – на сяра, на кисело зеле, на нещо загнило и дори на каучук. Не всички меркаптани са лоши. В действителност някои допринасят за сортовата характеристика на гроздето. Но определено някои „завинтени” бели вина биха могли да се възползват от кратко декантиране, за да прогонят тези серни съединения.

А що се отнася до това кои бели вина да декантираме, ето и някои лесни деференциации – младите и свежи бели, наистина нямат нужда от декантер (но все пак проверявайте какво се крие под винтовата капачка). Но истината е, че е най-добре да екпериментирате с любимите си бели вина. Опитайте едно любимо бяло вино първо без декантиране, след това декантирайте 20 минути и отново опитайте, след това 40 и т.н., за да забележите как се развива то, как му влияе килородът.

Интересен факт е че, че някои избират да декантират Шампанското. Дебатите по този въпрос обаче са свързани с факта, че за много любители, експерти и ценители, „перлеността” от мехурчета на Шампанското е част от удоволствието да се пие и именно тя би се изгубила с декантирането. Но се оказва, че ако вземем едно достойно на възраст Шампанско, където мехурчетата са омекотени до етап на леко шумолене на заден фон, то декантирането може да не унищожи толкова мехурчета, колкото би допринесло за изявата на комплексността на виното.

Тук е момента да се похвалим с нашето ново постижение!

Шардоне “МОНОГРАМ” Barrel Fermented реколта 2016 бе наградено със Златен медал отново от престижния конкурс Chardonnay du Monde 2018!

Пет поредни реколти – 4 медала: Бронзов, Златен, Сребърен и отново Златен! И то какъв – в ТОП 10 с шести най-висок резултат!

Оставяме на Вас заигравката с декантера! Вино с потенциал, което заслужава да му се обърне по-специално внимание!
Емоция в бутилка, която си заслужава да се изживее!

Наздраве!