Наближава Новогодишната вечер, на която по традиция гърмим шампанско. Ако сте избрали Българско естествено пенливо вино за вашата трапеза, ще сме много горди. Това ще бъде признание за нас, че с тези статии сме успели да повишим Вашето доверие в българското вино.

Разбира се и пенливото вино заслужава да бъде поднесено в правилна чаша. И ако сте се запътили за гости и все още се чудите какъв подарък да поднесете, правилните чаши за пенливо вино са едно страхотно решение.

Но каква чаша да изберем: Флейта, Купе или Лале?

 

img-thing

Преди десетина година, при обсъждане на най-подходящата чаша за шампанско, сомелиерите дават приоритет на елегантната, издължена чаша тип „Флейта”. По-скъпите чаши имат грапавини по дъното си, изработени за да насочват мехурчетата в единен елегантен и постоянен поток. Малкото пространство на върха на чашата обаче сме смята за недостатъчно, за да се разгърнат ароматите на виното.

И въпреки, че чашите тип „флейта” са все още предпочитани, интересът малко по малко се измества към чаши, силно наподобяващи тези за бяло вино. Това може да се обясни до някъде с разнообразието на пенливи вина в днешно време от различните винени региони по света- Просеко, Креман и Кава. Друга теория е, че Шампанското е напитка в преход. Поради затоплянето на лозарските региони с времето, реколтите стават с все по-плодов характер и ние трябва да намерим правилното стъкло, в което виното да изрази най-добре своите позитиви.

chef-sommelier-arom-up-champagne-flute-glass

Чашите тип „Лале” изглежда са златната среда, позволяващи добра изява на мехурчетата и пространство за развитие на ароматичния потенциал на върха на чашата. Има и любители, които са с една крачка напред, предпочитайки дори и големите чаши тип балон от Бургундия. За да разберем еволюцията на чашата за шампанско, трябва да проследим нейната история.

Класическата чаша за шампанско или т. нар. “купе е безспорния предшественик на флейтата. Истина или не, вярва се, че чашата е изваяна по лявата гърда на Мария Антоанета, скандалната съпруга на Луи XVI.

Англичаните обожавали пенливите вина и тук идва неоспоримия факт, че първата специална чаша за пенливо вино е изработена от английския учен Кристофър Мерет, през 17-ти век. В този момент чашата за вино тип „купе” става мода сред Британското висше общество.

31eOzyAH2ZL. SY300

Повечето пенливи вина по това време са били леко ефервесцентни и розови, дори подсладени.За англичаните, чашата „купе” е била идеалната чаша, разкриваща чара на любимата им напитка. През 19-ти век, благодарение на усилията на винарска къща Veuve Clicquot , шампанското е такова, каквото го познаваме и днес. Класическата шампанизация в бутилка ни дава приветливите и живи мехурчета, на които днес се радваме. Точно тази жива игра изхвърли употребата на чаши „купе”, тъй като широката форма обуславя по-бързото изчезване на мехурчетата и уловените за тях аромати, и по-късата игра. Виното не може да се завърти в чашата, поради по-високия риск от разливане. Днес чашите „купе” се използват по-скоро за коктейли, от колкото за пенливо вино.

Тук идва и дилемата: да използваме чаша тип „Флейта” или чаша тип „Лале”? Пенливите вина от Новия свят като младежкия Блан де Блан , по- сухите вина, минералните шампански без остатъчна захар „Зеро” е добре да бъдат сервирани в традиционната „Флейта”. По-класните Винтидж шампански вина и престижните кювета ще разгърнат своя ароматичен комплекс в чаша тип „Лале”. Пенливият Шенин Блан от Вувре ще ви впечатли с деликатните си нотки на кайсия и дюля както в чаша „Лале”, така и в стандартна чаша за бяло вино. Същото може да се каже и за Пино Ноара, доминиращ в Блан де Ноар. Каквато и чаша да изберете, винаги трябва да експериментирате. Формата на чашата има значение за виното. Както за всички вина, така и за пенливите трябва да се намери златната среда между изразяването на игривостта на мехурчетата и улавянето на деликатните аромати.

BIG IMG 141760767016490

Ние от Вила Юстина Ви пожелаваме Весели Коледни празници и незабравимо посрещане на 2016 г.

Нашата наздравица ще бъде с Брут “Вила Юстина” в чаша “Лале” !