Според някои, шоколадът не се комбинира добре с виното, но ако имате правилното вино, което да съчетаете с правилния шоколад, това може да ви отведе в рая на усещанията! Независимо дали съчетавате деликатен бял или тъмен шоколад с вино, имайте предвид следните напътствия. Имайте предвид, че комбинирането на вино с шоколад не е изцяло изяснено. Това може да отнеме няколко експеримента, докато намерите най-добрите комбинации. Помнете, че вашите вкусови усещания могат да бъдат много по-различни от тези, които опитвате и тествате индивидуално. Опитайте се да запазите виното по-сладко от шоколада, в противен случай двата вкуса се сблъскат и издигат горчиви нотки, вместо гладката синергия от техния съюз.

При комбинирането на вина с шоколад най-добре е да се срещнат по-леки, по- елегантни ароматизирани шоколади с по-леки вина. По същия начин, колкото по-силен е шоколадът, толкова по- плътно трябва да бъде виното. Например, горчиво сладкият шоколад се съчетава добре с интензивен калифорнийски Зинфандел или дори със силно таниново Каберне Совиньон. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-силно е усещането на танините. Въпреки това, при комбинация на тъмен шоколад с вино с мощни танини , шоколадът често засенчва или анулира усещането на танините върху небцето и позволява излизането на преден план на плодовите нотки.

Подобно на ” официална ” дегустация на вина , при експериментирането с различни видове шоколади се започва от по-леките към по-тъмните. Започнете с по-фин бял шоколад и оставете за края тъмния или горчив шоколад.

Бял шоколад и вино

Белия шоколад е тенденциозно с по-мек и маслен вкус, което го прави идеален кандидат за Sherry, за Moscato d’ Asti , сладки пенливи вина, или Червен Мискет. Sherry и Moscato d’ Asti ще повдигнат мекотата на шоколада, а Червеният мискет ще изкара плодови тонове на сцената . Малко по-рисково, но пък с добри попадения е експериментирането на по-мощно таниново вино с лек шоколад. Например по-танинов Зинфандел, който често е и с по-висок алкохол, може да си партнира с лек маслен бял шоколад и да се получи необичаен добър ефект, маслеността смекчава усещането на танините, и резултатът от комбинирането е забележителен.

Предложения за млечен шоколад и вино

Пино Ноар или по-леко Мерло ще допълни блокче от млечен шоколад , крем или шоколадов мус, или чийзкейк с шоколадов акцент. Ризлинги, Мускати или десертни вина са склонни да се държат добре с леки млечни шоколади. Пенливо вино или шампанско се съчетава идеално с млечен шоколад и ягоди. Накрая , но не на последно място класическа комбинация на млечен шоколад с хубаво Ruby Port – много безопасен залог , когато търсите перфектното вино за акцент на млечен шоколад .

Предложения за тъмен шоколад и вино

Тъмните и горчиви шоколади имат нужда от вино, което предлага препечени , силно изразени аромати, със собствени шоколадови акценти . Каберне Совиньона или Зинфандела ще задоволят вашите очаквания за добра комбинация с шоколад . Помислете за Пино Ноар или Мерло в съчетание с тъмен шоколад с 55% какао. Заложете на сигурното – Banyuls , десертно вино от Южна Франция като перфектния представител на звездната двойка. Плътните и ароматни вина, често предлагайки собствени шоколадови нюанси, отразяват текстурата на тъмния шоколад и произвеждат сензационна вкусова синергия.
Подходът „Направи си сам” чест води до дълги и уморителни дегустации, но е най-успешният начин за намиране на индивидуалния фаворит за комбинацията на тези два еликсира. Не само стилове и сортове вина могат да бъдат обект на дегустация с шоколади, но и намирането на партньор на различни реколти от тези вина е висш пилотаж, който изисква много експерименти! Пожелаваме Ви да намерите най- подходящия шоколад за любимото Ви вино и да споделите с нас Вашето откритие!