Всички сме убедени,че качеството на виното несъмнено зависи от качеството на гроздето, от което е направено. В зависимост от региона и апелацията, енологът може да избира да използва един сорт за своето вино или да комбинира повече сортове и да направи бленд. Кои са характеристиките, които различават двата стила вина?

Като пример ще посочим Бордо, където червените вина често са направени от Каберне Совиньон и Каберне Фран, Мерло, Пети Вердо дори малко Малбек или Карменер. Шест сорта, всеки един от които допринася за вкуса на крайния продукт.

Типичен пример за чистосортови вина е регионът на Бургундия, където е възприето получаване на червено вино от сорта Пино ноар, а бялото е 100 % Шардоне. Разбира се има изключения, но философията, която се крие зад това е изграждане на визия на вината от даден регион, тъй както Шенин и Совиньон блан са характерни за Долината на река Лоара, Сира за Рона и т.н.

Философия на чисто сортовите вина
Тайната, която е заложена в чистосортовостта е „Тероарът”. Идеята е, че чрез намаляването на променливите, които сорта ще внесе във виното, нюансите, които ще се появят ще са резултат от различията в гроздето, а не от избора направен от енолога . Например : две вина направени от един енолог , от една реколта, от един и същ сорт, ще носят различен профил, поради различия в произхода на гроздето.

Именно тези различия са вдъхновявали през вековете бургундските винари и са дали принос за класифицирането на вината „ Premiers” и „ Grands Crus”.
В търсене на по-чисто сортов израз, енологът намалява своята палитра от вина и се ограничава до един сорт грозде.

Що се отнася до купажните вина, можем да говорим за философия, характерна за перфекционистите. Докато чистосортовостта търси
ясна транскрипция на реколтата, купажът се обръща към човешката гениалност , която да не забравим, е неразделна част от концепцията за тероара. Купажното вино търси окончателен израз- най-доброто, което може да се предложи от реколтата. Тероарът и различните сортове са по-скоро средства , от колкото цели. Това са съчетания, които енологът трябва да знае как да подбере, за да създаде нов по-личен облик. Един сорт в различните реколти е малко или много различен. Един тероар ще бъде по-впечатляващ от друг и именно за това, той ще бъде предпочетен. В Шампан се търси регулярност и дори се купажират различни реколти, за да се създаде един и същи стил в различните години. Всеки консуматор има своите предпочитания и изисквания към виното, залага си индивидуална представа за виното, което би си закупил следващия път. Но едно е ясно, той търси едно и също качество всеки път, и като че ли една лоша реколтата не би била достатъчно оправдание за него за влошеното качество на виното от изба, което до сега е консумирал от предни реколти. Купажирането на вина, без акцентиране на сортовия състав, позволява използване на най- добрите от съответната реколта сортове, с цел запазване на едно постоянно качество на дадена търговска марка. Така виното става разпознаваемо със своето постоянно качество и своят комплексен профил, който различните сортове, със своите специфични характеристики му придават.

И накрая, има два много различни подхода, всеки със собствените си качества, но крайният резултат е един и същ: разнообразие!