Всички ние сме виновни за грешките, които консуматорите на вино правят, защото и ние ги правим. Знаем, че някои биха оспорили това с мотива, че всичко зависи от виното и неговите вкусове, което до някъде е правилно, но познаването, разпознаването и избягването на тези 7 „смъртни гряха” за виното , бихте Ви доставили по-голяма наслада от тази напитка.

Извличането на най-доброто от една бутилка е важно, защото нека бъдем реалисти, повечето бутилки вино са луксозна стока, и за повечето консуматори е усилие да си я осигурят.
Така,че избягвайте тези чести дегустационни грешки и извлечете предимствата от тези усилия.

ВИНОТО Е ТВЪРДЕ СТУДЕНО
Това е една от най-малко проблематичните грешки, които можете да направите, която може лесно да се поправи чрез затопляне на виното. Преохлаждането на вината може да ги направи освежаващи, но може да подтисне ароматите и едновременно да подчертае танините. Затворените и еднопластови червени и блудкавите бели вина са резултат от сервирането им преохладени.

ВИНОТО Е ПРЕКАЛЕНО ТОПЛО
Поднасянето на топли вина е дори по-лошо от сервирането им преохладени. Температурата не прави никакви услуги на виното, но в същото време може да е и показател за лошо отношение. Съхранението на бутилката вино при висока температура ще нанесе непоправими щети в качеството на напитката, което с времето ще се отрази във вкуса поради преждевременното развитие на виното и цвета му. Можем да съхраняваме виното при 25 градуса, но не бива да го сервираме на тази температура.
Високата температура стимулира изпарението на алкохол и летливи компоненти във виното, затруднявайки носа и оставяйки впечатление на меко, но плоско и лековато вино в устата, двоен смъртоносен удар.

ВИНОТО ИМА НУЖДА ОТ МАЛКО ВЪЗДУХ

Оставането на виното да диша често се приема за помпозно преструване на възрастни сноби и техните капризни вина, но всичко това си има резон. Помислете върху следното: вината са били произведени и бутилирани в редуктивна среда, без контакт с кислород. Вината има нужда да вземат въздух и да разкрият своя ароматичен потенциал. Оставали ли сте някога с впечатлението, че последната чаша от бутилката е най-добра? Това не е съвпадение. Оставането на виното да диша помага да се стимулира развитието на ароматите и да омекнат танините.

ВИНОТО ИСКА ПРАВИЛНА ЧАША
Чашите за вино са една необятна тема, поради голямото им разнообразие. Бихме искали само да подчертаем, че големите чаши си имат специално предназначение , особено когато имате вино, за което могат да се кажат много неща. Една добра, голяма чаша, поне 280 мл, оставя достатъчно пространство за въртене и позволява на винените аромати да се акумулират, правейки ги лесни за усещане и доставяне на удоволствие. Чаша, която предлага голям процент от обема си за въздух също позволява на тези аромати да излезнат по-бързо от виното, подчертавайки ароматичния интензитет на виното дори по-силно.

ВИНОТО ТРЯБВА ДА ПОЧИНЕ
Има феномен във винения бранш наречен „ транспортен шок”.
Той се обяснява с това, че вината, които скоро са пътували трябва да престоят, за да се покажат в най-добрата си светлина.
Не можем научно да обясним този феномен, но той е практически сходен на феномена „ бутилков шок” при скоро бутилирани вина – друг вид стрес в бутилката. Пренебрегвайки тези феномени, вие можете да останете разочаровани от иначе впечатляващи вина. Те ще бъдат безизразни, не балансирани и практически неинтересни за Вас.
Оставете ги да починат.

ВИНОТО СЕ НУЖДАЕ ОТ ДОБЪР ПАРТНЬОР ЗА ВЕЧЕРЯ
Докато е лесно да се промотират вина, които лесно могат да се комбинират с храна, истината е , че някои вина просто не вървят с определени храни и обратно.
Примерите могат да са малко, но могат да провалят вашата винена вечеря. Например комбинирането с артишок ще остави виното остро и неприятно; мазни риби и тлъсти червени меса, където виното ще бъде много таниново и с метален привкус; дресингите на салатите ще оставят впечатление от виното с ниски киселини като плоско и затворено.

ПЪРВОТО ВПЕЧАТЛЕНИЕ
Ако приемем, че наистина познаваме достатъчно виното, за да го отхвърли след една среща с него, ще е най-голямата ни грешка. Има толкова много неща, които могат да провалят вашето винено шоу освен тези шест грешки, като лош корк, мръсни чаши и дори лош ден за дегустация . Ей, това се случва и на най-добрите!
Бихме Ви посъветвали да не зачерквате виното, което не Ви е харесало при първата Ви среща, още по-малко да не съдите по това вино за всички вина от тази изба. Не са редки случаите, в които виното впечатлява при втора дегустация.
Всичко се свежда да това да сте отворени и да осъзнаете, че всички ние правим грешки, и не винаги проблемът е във виното.
Както заобикалящата ни среда влияе върху нас, нашето настроение и физическото ни състояние, така то влияе и върху самото вино, и това как ние го усещаме и възприемаме.
Ще възприемете едно и също вино по различен начин при различни обстоятелства, на различни локации и в различни компании. Приемете това предизвикателство като разкриване на потенциала и многопластовостта на даденото вино.
Наздраве!