Инициативата „Европейска столица на културата” е едно от най-престижните и популярни културни събития в Европа. Създадена е през юни 1985 г. от Съвета на министрите на Европейския съюз по инициатива на Мелина Меркури с цел да допринесе за сближаването и опознаването на европейските народи, като се подчертава богатството и разнообразието на местните култури и се повиши интереса към тяхната обща история и стойност.

Събитията, организирани съвместно с „Европейска столица на културата” може да донесат огромни ползи за градовете в културно, социално и икономическо отношение в рамките на самата година и след това. Това е уникална възможност за обновяване на градовете, за промяна на образа им и за тяхното популяризиране в европейски и международен план.

Инициативата Европейска столица на културата се развива и променя с годините. Понастоящем това е проект с много силен социален аспект, насочен към общности, малцинства и привличане в участие на гражданите. Изкуството и културата са подходящо средство за постигане на по-добра интеграция и подобряване на социалния климат в градовете. Освен богатото съдържание на културната програма, се цели привличане на максимално широк кръг от участници и граждани.

Европейска столица на културата се финансира изцяло от града и държавата-домакин на титлата, и с подкрепата на бизнеса. За осъществяването на инициативата градовете привличат местни и международни партньори. Единственото финансиране от Европейската комисия, което Европейските столици получават, е наградата “Мелина Меркури”, при която ценно е сътрудничеството, а не конкуренцията.

Винарска изба Вила Юстина подкрепя Инициативата Пловдив 2019 като ще дарява определена сума за всяка продадена бутилка от серията Villa Yustina. В допълнение, етикетите на бутилките Villa Yustina Rosé, Villa Yustina Blanc и Villa Yustina Rouge са кобрандирани с логата на Пловдив 2019. Така инициативата ще достигне до по-широка публика и ще получи не само локална подкрепа, но и от останалите части на България, както и такава от другите страни, където се продават вина от серията като Австрия, Белгия, Полша, Швейцария, Германия, Китай, Тайван, Канада и САЩ.

Избирайки бутилка с кобрандиран етикет от серията Villa Yustina, Вие директно подкрепяте инициативата „Европейска столица на културата” Пловдив 2019!

Научете повече на www.plovdiv2019.eu