Противно на всички очаквания, тази година Баба Марта даде своята благословия за слънчев и нетипично топъл месец.  Високите температури и парещите слънчеви лъчи предвещават приветлива пролет и несъмнено предизвиква мисли за нови приключения на вън у всеки любител на природата. Прибираме топлите дрехи, вадим късите ръкави, набелязваме новите дестинации за посещения, прибираме червените вина за следващата зима и изстудяваме розетата и бели вина. Откриваме сезона на интересните уикенд дестинации.

Само на 160 км от София и на 26 км от Пловдив, сгушено с Родопската яка, с. Устина Ви приканва да прекарате един незабравим уикенд , далеч от сивото ежедневие и тегавата обстановка на забързания град. Със своите многобройни предложения, Устина е притегателно място за разнообразни туристи, които обаче винаги имат един общ интерес-Красивата природа.
Уикенд, изпълнен с разнообразни активности, които могат да заредят с положителни емоции дори и най- отегчения турист…

Нима е възможно?
Нека Ви убедим: Не защото сме най- интересният обект в региона, а защото сме убедени , че след посещението на парк-лозето на Вила Юстина и кулата на върха, която открива невероятна гледка към Родопи планина, сами ще поискате да сложите удобните спортни обувки, и да извървите еко- пътеките , извисяващи се над С. Устина. С дължина от 1,5 км облагородената еко-пътека Ви води към своята изходна точка – Параклис св. Георги.

“При първото ми изкачване очаквах стръмна пътека, обрасла в храсти и занемарен не действащ параклис. За радост, моите очаквания бяха опровергани… Добре поддържана горска пътечка, преодолима дори от малко дете, с ширести се зелени поляни за пикник, обособени места за почивка, дори и малка беседка с огнище… Любовни пътечки за усамотение… Водопадче… разкошно водопадче, скрито от главната еко-пътека, напомнящо за себе си само по звука от падащата вода, предизвиква интереса на туриста и го кара да се отклони от пътя, и да отиде до самия водопад, и да си набере малко свеж планински здравец. Изходната точка на еко-пътеката също е внушаваща, малък параклис, грижовно поддържан от жителите на с. Устина, редовно обсипан с цветя и даващ възможност да се запали свещ пред иконите. Внушетелно изживяване от най-високата точка в региона. Почивка на малката беседка на върха със спираща дъха панорамна гледка. А скоро и люляците ще цъфнат… Най- големите ентусиасти могат да се изкачат и до кръста, поставен на скала на върха.

И това не е всичко… Друга не толкова облагородена пътека, част от стар римски път, започва от изходната точка на селото. Девствена природа и останки от римско време, разказват за историята на региона. Тракийската крепост Хисарлъка , Византийската крепост Юстина” … А за тях можете да прочетете в нашия сайт www.villayustina.com.

Какво по-хубаво от чаша розе след уморителната разходка. Тук вече може да се доверите на Вила Юстина. Ще Ви посрещнат приветливи хора, с респект към всеки посетител, любител на божествената напитка. Ще повишим интереса ви към предстоящата дегустация с разходка из производствените помещения на избата и енотеката. В дегустационната зала ще Ви предложим да опитате различни вина, дори от последната реколта 2013, подплатени от местни млечни и месни мезета. Ще Ви разкажем за нас, за историята на региона, за нашето парк-лозе, за нашето know –how във винопроизводството (е не всичко ), за нашите медали, и за бъдещите ни планове. А ако Ви се струва, че не сте се насладили максимално на региона и Ви се иска да останете още един ден, може да се възползвате от къща за гости Вила Юстина за 6 човека.
За любителите на риболова, предлагаме малко язовирче за спортен риболов…
Може би някои няма да открият своята дестинация тук, но пък можем да предизвикаме интерес у вас с бъдещите ни планове.
Очакваме Ви!