В забързаното ежедневие рядко ни остава време да се срещнем с приятели, роднини, а още по-малко да се запознаем с нови интересни лица. Доказано е, че зимните месеци са най-подходящият период да си поканите гости и да превърнете обичайната вечеря в нещо по-интригуващо, образователно и разбира се на винена тематика. Дегустацията на вино с приятели винаги предизвиква темпераменти дискусии, събужда спомени от посетени изби или дегустирани вина и ви предизвиква да планирате следващото си винено изживяване ЗАЕДНО през топлите месеци от годината.

Традиционно комбиниране на вино с храна е изискващо и уморително за домакина и той винаги присъства безучастно. Направете своя сет от сирена, сушени плодове, мезета и различен по вид хляб, които добре биха акомпанирали Вашата дегустация, задайте темата на дегустацията и приканете гости да донесат по една или две бутилки вино.

С времето ще се убедите, че този вид събития ще зачестят, а броят на гостите, желаещи да споделят вино с Вас, ще се увеличава.

Но как да изберем темата?

Установен факт е, че най-добрият начин да оцениш разликите (или съответно приликите) във вината, е да ги опиташ едно до друго. Поради тази причина, с времето са се развили различни концепции относно организацията на винени дегустации и подготвяйки една такава, можете да избирате между свободна , вертикална или хоризонтална дегустация.

Свободна или Базова дегустация – тя е свободна за всякаква тематика и начини на провеждане. Няма ограничения във вината, които можете да включите. Разбира се, може да се определи критерий за подбор на вината като например цена, реколта, сорт, географски произход, но изборът е изцяло Ваш.

А какво всъщност са хоризонтална и вертикална дегустация?

Хоризонталната дегустация е може би най-известна и включва вина от една и съща реколта (година на производство). Може, разбира се, да поставите и други граници относно вината (например само червени, само бели, само от конкретен сорт грозде), но те всички трябва да са от една и съща реколта. Този вид дегустация е добър начин да преценим коя винарна е била най-успешна в рамките на конкретната година, а също така и да започнем да откриваме сами стила и характерните особености на всяка една винарна. Ако например опитвате само вина Каберне Совиньон реколта 2009 година, то ще можете по-лесно да прецените кои вина са „по-големи”, „по-богати” от други, кои имат повече потенциал за отлежаване, дали изразяват характерния си букет от аромати в ранна възраст или имат нужда от повече време. Този вид дегустация Ви казва много за самите винопроизводители, техния стил и особености и ще Ви помогне да ги разпознавате в бъдеще, да определите кой е Вашият стил и кой не.

Вертикалната дегустация включва вина от различни реколти, произведени от една и съща винарска изба. Ако обаче винарната има повече от един тип вино, то избирате задължително едно и също вино и няколко негови поредни реколти. При този вид дегустация, ще научите колко силно влияят условията на отглеждане на гроздето върху крайния продукт. Тук стават ясни фините разлики между реколтите и фактът, че отклоненията в гроздоберната година имат всъщност по-голямо значение, отколкото сте предполагали.

Няма правило или общоприета практика за броя на вината при който и да е вид дегустация. Можете, разбира се, просто да опитате две вина заедно и да ги квалифицирате според съответния критерий. Но наличието на поне 5 или 6 вина прави дегустацията още по-интригуваща и полезна за тренировка на небцето.

Но най-важното – забавлявайте се! Изучаването на света на виното трябва да е забавно – да разгадаете кои реколти, сортове или винопроизводители Ви допадат най-много може да бъде много удовлетворяващо.

А дали ще залагате на базова, хоризонтална или вертикална дегустация – времето ще покаже!