Често получаваме въпроси за живота на дадено вино, годно ли е за съхранение продължително време и как да разберем дали дадено вино ще стане по-добро с времето. Темата е обширна и трудно може да се обобщи в няколко реда, ето защо най-добрият вариант е да си закупите вино директно от избата и от технолозите на място да получите съвет как, къде и колко време да го пазите преди да му се насладите.

Всъщност, по-голямата част от вината, които намираме на рафта са предназначени за бърза консумация, с потенциал за отлежаване не повече от 5 години. Но как да разберем дали виното, което искаме да купим може да лежи в хладно помещение или трябва да консумираме веднага? Ето някои съвета.

Първият показател е цената. Няма да слагаме ценова граница, която да ви е ориентир, но ако цената на виното е значително по-ниска от останалите, или има големи отклонения от обичайната му цена, разпродажби и аутлети, бъдете сигурни, че винопроизводителят е направил това вино за бърза консумация. Това не означава, разбира се, че по-евтините вина са лоши, те просто са по-добри за консумация като млади.

Важно е да помним, че преди бутилката да достигне до Вас, тя може би е лежала в избата година-две, пропътувала е пътя до Вашия град, а от там до вашата трапеза, така че енологът е предвидил виното да отлежава за кратко време, за да развие своите аромати (освен ако не пиете Beaujolais Nouveau).

Вторият показател, по който можем да преценим дали виното ще стане по-добро с времето е сортът. По-голяма част от белите вина и розетата трябва да се консумират в рамките на сезона, до излизане на новата реколта. Разбира се има някои бели вина, които отлежават отлично- Шардоне от Бургундия и  България, Немски Ризлинг, Австрийски Грюнер Велтлинер, бели десертни вина като Sauternes,  висококачествените Шампански вина, но те са малцинство, и тук отново най-добрият индикатор дали сте се сдобили с една от тези бутилки е цената.

Силно обобщено, за по-голяма част от червените вина, направени от сортове с високи киселини и танини или и двете, като Каберне, Мерло, Сира, Небиоло, дори Пино Ноар,  не само отлежават добре, но дори имат нужда от такова, за да развият напълно своите аромати. С отлежаването киселинността на вината намалява и ако в началото имате вино с недостатъчно високи киселини, оставяйки виното да отлежи, след време то ще ви изглежда плоско. Високите киселини придават на виното, т.нар „ дълъг живот” и до пазят по пътя на неговото развитие.

Високото съдържание на танините от своя страна също допринасят за стареенето на вината, защитавайки го с техните антиокислителни свойства, изглаждайки и заобляйки вкуса на виното с времето. Но е важно да запомним, че само защото виното е направено от тези сортове, не означава, че то ще старее добре. Има прекрасни вина от същите сортове, които технолозите умело са винифицирали, за да бъдат прекрасни, но като млади. Тук отново цената може да ви ориентира.

Цветът също е показател, като не толкова плътността, а жизнеността на цвета е по-значима. Червените вина, който са с нотки на преждевременно развитие изглеждат с по-уморен цвят, понякога имат жълтеникави отенъци.

При белите вина правилата са по-различни. Белите вина губят свежия си цвят при окисление, придобивайки жълтеникаво-кафеникави отенъци. При съзряване в бъчви златистият цвят се появява, а със стареене в бутилката виното губи жизнения си цвят и отново се появяват кафеникавите отенъци.

И без да навлизаме в детайли, ще посочим и високото алкохолно съдържание като един от показателите за по-дълъг живот на виното.

Като за финал ви предлагаме един лесен тест, който ви позволява да се доверите на собствените ви сетива. Как да използвате Second-Day Test (тестът на втория ден).

Снабдили сте се с няколко бутилки вино, които искате да съхраните за по-дълъг период. Отворете една от бутилките, наградете се с една голяма чаша от виното, а бутилката затворете незабавно с корковата тапа или винтовата капачка. Не използвайте помпа или друго средство за затапване.

Съсредоточете се върху  чашата с вино. Дегустирайте внимателно без да се разсейвате. Отбележете ароматите, плътността, усещането в устата, баланса, дължината и финала.

Плодовитостта елегантна, зряла или с нотки на презрялост е? Киселините и танините в добро съотношение едни към други ли са? Има ли нещо (нов дъб, високи киселини, растителни нотки), което дисбалансира виното? Продължете с дегустацията, но се постарайте да правите 15 минутни паузи между отпиванията.

Сипете си друга чаша няколко часа след отварянето на бутилката и ревизирайте вашето първо впечатление. Една трета от виното съхранете в бутилката  на стайна температура за през нощта, отново затапено само с корковата тапа/ винтова капачка.

Истинският резултат отчитаме на следващия ден. Повечето вина ще са се провалили на теста. Но ако виното ви има същия или по-добър вкус на следващия ден, смело можете да очаквате, че то ще става по-добро с времето при отлежаване. Най-добре би било, ако виното е все така прекрасно и на третия ден.

За да бъде ефикасен този тест не трябва да аерирате, декантирате, добавяте газ във виното или да използвате други приоми за съхранение на отворената бутилка. Просто поставете корка, оставете бутилката на стайна температура (не в хладилник) и следете развитието на виното на следващия ден.

И дори виното да се провали на теста, помнете че е по-добре  да изпиете всяко вино сега с приятели, отколкото по-късно, но сам.

Източници: Wine enthusiast