Совиньон Блан х Семийон е класически бял бленд, широко произвеждан и предпочитан във Франция, където и двата сорта са спечелили уважение, но знаменитият купаж е по-впечатляващ. Блендът обикновено е направен от свежи, сухи вина, но това е и най-често избираната комбинация за най-престижния стил сладко вино в света Sauternes . Купажът се характеризира със свежа киселинност и тревисти аромати от Совиньон Блан, и структура и вкусов аромат от Семийона .

Този купаж е съвременна , опростена версия на класическия Бял Бордо Бленд , в които Мускадел , Совиньон Гри , Юни блан, Коломбар и Мерло Блан са често добавяни. През последните няколко десетилетия потребителското търсена на свежи, ароматни стилове вино кара много производители от Бордо да избягват Мускатовите сортове и тези с неутрален аромат, като Юни блан и Коломбар . Резултатът е изместване от класическия бял Бордо Бленд към по- продаваеми купажи от Совиньон Блан и Семийон Извън Франция, страните производителки на вино от Новия Свят разчитат на този доказал се бленд. В Австралия, Маргарет Ривър печели своята репутация на крепост на бленда Совиньон Блан х Семийон в Новия свят със своите „SSB” вина. Вината от този регион впечатляват с нотки на лимон и грейпфрут, подкрепени от силен тревист тон, слама и пресни аспержи. С течение на времето, този стил трайно се измества от стила Бордо и постига все по- голяма популярност, заедно със силно тревистия Marlborough Sauvignon Blanc.

Сухите вина от Совиньон х Семийон са най- често предназначени за консумация в рамките на няколко години след реколтата, като само малка част от най-добрите (по-специално съзрявалите в бъчви, при които Семийона преобладава пред Совиньона ) ще се подобрят в бутилката в продължение на десетилетие.

Сладките вина, произведени от този бленд, са сред вината с най-дълъг живот и при това едни от най-скъпите бутилки, какъвто е примерът със Sauternes на легендарното Chateau d’Yquem . В Sauternes и в съседния Barsac , сортовете Семийон и Совиньон се берат на няколко ръце (най-често 3), като се берат само гроздове с оптимални нива на развитие на Botrytis . Получените вина имат мощна , копринена текстура и богати аромати на захаросан лимон, мармалад , кайсии и мед .

Ние от „Вила Юстина” също заложихме на този модерен бленд от Совиньон Блан и Семийон, опитвайки се да покажем съвременния прочит на Белия Бордо бленд, с един по-различен и интересен тероарен характер. Карбонатните почви и подходящият климат за бели вина ни позволяват да получим свежи вина, с изразени сортови характеристики, които умело да купажираме, доближавайки се до вината от Новия Свят. С настъпването на пролетта, това вино е идеалната освежаваща напитка и подходящата комбинация за традиционните за сезона храни. „ 4 сезона” Пролет – Совиньон блан х Семийон 2017 е вече на пазара.