Виното е една от най-сложните и интересни напитки на планетата , с това, че може да се изучава почти безкрайно. Докато повечето храни могат да бъдат просто вкусни или не, вино може да бъде разбрано и консумирано като допълнение към храна, по начин, по които повечето други неща не мога.

В този смисъл , много хора се интересуват и разбират някои основни насоки по отношение на комбинирането на вино с храна : хората обикновено съчетават червени вина с червени меса и бели вина с леки меса и десерти. Въпреки това , има и безброй по-интересни идеи, които могат да бъдат полезни със специфични ястия и видове храни , като например комбиниране на дивеч с вино . За щастие , адекватното вино за тези

комбинации е достъпно за всеки .Предлагаме ви някои идеи за съчетаване на вино с дивечови меса, заимствано от foodandwinepairing.org

Патицата е интересно месо, с това, че като цяло се класифицира като дивечово месо , но също така се счита от мнозина за по-лека храна . Все пак , нейния донякъде „дивечов” вкус ограничава консумацията на тази храна с по-светли или по-сладки вина (включително повечето бели ) , тъй като това ще създаде лоша комбинация и виното потенциално ще бъдат надделяно . Има няколко червени вина, които се считат за добър акомпанимент към патешкото , като Бургундските , Каберне Совиньон , Мерло – основно със средно до мощно тяло. По- плодовият и лек Каберне фран също е добър акомпанимент.

Пуешко – Пуешкото месо е сложно , тъй като то е бяло месо , но също се счита от повечето хора като дивеч, за разлика от неговия пернат двойник – кокошката. По същество това дава характер на пуйката като по-леко, но все още дивечово месо , което означава, че тя може успешно да се консумира с по-леки червени и някои бели вина. Например Пино ноара и по-леки тероарни вина, които носят в себе си землисти тонове, се считат за много добър акомпанимент към почти всеки дивечови меса . Въпреки това, бели вина като шардоне или Chablis също се препоръчват с пуешко , тъй като те са малко по – богати бели вина и могат да подкрепят пуйката .

Едър дивеч – За малко по- екзотични меса като лос , бивол или пъдпъдъци , хората са склонни да се доверят на по-силни , по-„големи” вина, с мощни аромати, които могат да подкрепят екзотични и диви вкусове. Каберне Совиньона, със своите богати и мощни аромати и вкусове е най-популярното вино при комбиниране с червени меса и дивеч. Ако се чудите какво вино да изберете за заешкото, можете да се доверите на Пино Ноар. Еленското месо се комбинира добре с плодово и подправково Каберне Совиньон или Фран, а Зинфандела е най-подходящ за биволско. За глиганското месо може опитате Côtes du Rhône , със своите плодови малинови аромати, подправкови нотки и ванилия, а за щраусовото ястие може да се доверите на Сира. Дивият петел комбинирайте с Шенин Блан или Шардоне, а за месо от фазан изберете Сира.
Нашият най-искрен съвет при избирането на виното за дивечовата вечеря е да заложите на тероарни чисто сортови вина, които носят характера на своя регион.
Наздраве!